خانه » وبلاگ » انواع لنز دوربین مداربسته و زاویه دید آنها
آخرین بروز رسانی: 10ام اردیبهشت, 1403

انواع لنز دوربین مداربسته و زاویه دید آنها

انواع لنز دوربین مداربسته درارای کاربرد ویژه ای هستند که  تصاویر را ضبط کرده و به راحتی به ما نشان می دهند. شاید اختراع عدسی ها و لنز ها بهترین اختراعی بوده است تا بشر بتواند در مقابل شرایط خطر آفرین از خانه یا محل کار خود محافظت نماید.

در واقع به بیانی دیگر دوربین مداربسته یکی از مهم ترین سیستم های نظارتی است که می تواند بسیار کاربردی باشند. در همین راستا دوربین ها در انواع متنوعی ( دوربین مداربسته هایک ویژن، دوربین مداربسته تیاندی ، دوربین مداربسته هایلوک…) ساخته می شوند که بر همین اساس می توان گفت که انواع لنز دوربین مداربسته نیز متناسب با این دوربین ها تولید در اختیار کاربران قرار می گیرند.

مشخصات لنز دوربین مداربسته
در واقع شناخت انواع لنز دوربین مداربسته می تواند برای کاربران از اهمیت های زیادی برخوردار باشد. یکی از این اهمیت ها بدون تردید اطلاع از چگونگی استفاده صحیح از این لنز ها و شناخت لازم در مورد چگونگی مراقبت از آن ها می باشد.

همچنین شناخت انواع لنز دوربین مداربسته می تواند باعث شود تا افرادی که از این دوربین ها استفاده می کنند در صورت لزوم به تهیه و تعویض لنز دوربین خود، بتوانند یک لنز مناسب و با کیفیت را تهیه و بر روی دوربین مداربسته خود نصب نمایند.

لنز دوربین مداربسته چیست ؟

در واقع به ترکیبی از عدسی ها لنز گفته می شود که از آن ها برای مشاهده تصاویر استفاده می کنند. شاید بپرسید چگونه تصاویر با کمک این عدسی ها قابل به مشاهده می شود؟ وقتی نور از عدسی ها عبور می کند به سطح سنسور متصل می شود و بعد به کیت لنز برخورد کرده و تصاویر ثبت می شود.

عدسی دوربین مداربسته می تواند در کیفیت تصاویر تاثیر زیادی داشته باشند. همچنین لازم به ذکر است که قدرت و کیفیت لنز ها به عواملی مانند فاصله کانونی و عدد دیافراگم بستگی دارد. این مورد در انواع لنز دوربین مداربسته متفاوت می باشد.

فاصله کانونی بین مرکز ایتیکی لنز تا سنسور است که بر حسب میلیمتر می باشد و زاویه دید لنز را تنظیم می کند. در واقع هر چه فاصله کانونی کمتر باشد زاویه دید بازتر می شود. اگر لنزی با کیفیت تر می خواهید باید لنزی را انتخاب کنید که فاصله کانونی ثابتی دارند.

مدل های انواع لنز دوربین مداربسته

لنز M12:

لنز های ثابت، لنز متغییر دستی و لنز متغییر موتور دار از استاندارد M12 پشتیبانی می کنند که بر روی سنسور سوار می شوند.

لنز C/CS-Mount:

این لنز از جمله لنز هایی است که دارای فاصله کانونی بیشتری نسبت به لنز های متغییر و موتوردار است و همچنین به صورت جداگانه به دوربین مداربسته صنعتی سوار می شود. این لنز دارای استانداری است که از CS پیروی می کند.

انواع لنز دوربین مداربسته کدام اند؟

تا کنون با اهمیت و دلیل استفاده از انواع لنز دوربین مداربسته در ساختار این دوربین ها آشنا شدیم و اکنون می بایست با خود این لنزها و انواع آن ها نیز اطلاعات بیشتری را کسب نمایید. در همین راستا برای شناخت انواع لنز دوربین مداربسته با ما همراه باشید.

مدل های لنز دوربین مداربسته

لنز نرمال:

لنز نرمال لنزی است که فاصله کانونی آن به اندازه سنسور دوربین باشد و قابلیت بزرگنمایی در آن وجود نداشته باشد. به عنوان مثال در دوربین مداربسته هایی که از نوع معمولی هستند از لنز 3.6 یا2.8 میلیمتری در نظر گرفته می شود که فاصله کانونی مشخصی از آن ارائه می شود. تمامی این موارد باعث می شود که لنز دوربین چیزی را ارائه دهد که چشم ما می بیند.

لنز واید

در این لنز فاصله کانونی از سنسور کمتر است و زاویه دید خوبی در اختیار کاربران قرار می دهد. همچنین این نوع دوربین مداربسته از پرمصرف ترین لنز ها هستند که در محیط های باز به عنوان مثال در پارکینگ ها می تواند زاویه دید خوبی را ارائه کنند. در این نوع دوربین فاصله کانونی بسیار کمتر است و همین امر باعث می شود که تصاویر نزدیک تر نشان داده شود و زاویه دید آن ها بیشتر شود.

از این دوربین ها می توان در فاصله بیش از 3 متر استفاده کرد و تمامی زاویه را به راحتی در کادر دید و مشاهده کرد. به بیان دیگر زاویه ای که لنز واید به ما نشان می دهد بیشتر از استاندارد چشم انسان است. هر چه فاصله در این لنز کمتر شود تصاویر پهن تر می شوند. لنز واید به راحتی می تواند تصاویر دور را ثبت و ضبط کند.

 لنز زوم

به لنزی که دارای فاصله کانونی متغییر باشند لنز زوم می گویند. برای اینکه فاصله کانونی متغیر باشد در ساختمان عدسی قابلیت جابه جایی به کار رفته است که این شرایط را ممکن می سازد. یک لنز زوم می تواند کار های بسیاری را انجام دهد. به عنوان مثال این لنزها می‌توانند در دستگاه‌های ویدئومتری نیز کاربرد داشته باشند.

مفهوم اعداد روی لنز دوربین

اعداد متفاوتی روی لنز برای تشخیص کیفیت نوشته شده است. با ذکر یک نمونه این اعداد را به طور مختصر شرح می دهیم: f=6.0 4.5mm~135mm. بخش اول عبارت به معنی محدوده فاصله کانونی متغیر عدسی زوم است که با حرف f مشخص می شود. عدد f هر چه کوچکتر باشد، دهانه دیافراگم گشادتر است که باعث دریافت نور بیشتر و کنترل بهتر عمق میدان را سبب می‌شود.

در بخش بعدی دو عدد با واحد میلیمتر با علامت ~ از هم جدا شده اند که به معنی لنز از نوع زوم با فاصله کانونی 4.5 تا 135 میلیمتر است. هر چه فاصله این دو بیشتر باشد محدوده زوم بیشتر خواهد بود. زوم اپتیکال یک دوربین از تقسیم این دو عدد بر هم مشخص می شود که در این لنز زوم اپتیکال 30 برابر است

نحوه عملکرد لنز چگونه است؟

همان طور که گفته شد انواع لنز دوربین مداربسته دارای عدسی هایی است که در کنار هم قرار گرفتن این عدسی ها باعث می شود که پرتوهای نوری، تصویر را تشکیل دهند. تصویر با کیفیت باید به واقعیت نزدیک باشد و هیچ خطایی در آن وجود نداشته باشد.

وقتی می گوییم تصویر نباید دارای خطا باشد در واقع داریم درباره نقاط نامفهوم عکس ها یا خطای نوری صحبت می کنیم که باعث عدم وضوح و کنتراست تصاویر است. در واقع کیفیت لنز ها بسیار در این موضوع اهمیت دارد. مشخصات کلی لنزها شامل زاویه دید، فاصله کانونی و عدسی می باشد و عملکرد لنز به تمامی این موارد بستگی دارد.

در رابطه با زاویه دید می توانیم اشاره کنیم که اگر دوربین بتواند فضای بیشتری را ثبت کند از کیفیت بسیار خوبی برخوردار خواهد بود. فاصله کانونی با زاویه دید لنز باید رابطه معکوس داشته باشد که در واقع هرچه میزان فاصله کانونی کمتر باشد زاویه دید بیشتر خواهد بود.

برای اینکه در مورد عملکرد انواع لنز دوربین مداربسته اطلاعات بهتری داشته باشید و این اطلاعات را بهتر درک بکنید بهتر است که با اجزای تشکیل دهنده این دوربین ها نیز بیشتر آشنا شوید.

اجزای تشکیل دهنده لنز دوربین مداربسته

اجزای نوری لنز

اجزا نوری لنز داخل یک سیلندر قرار می گیرند که وظایف خاصی را در مسیر عبور نور بر عهده دارند و انجام می دهند. اجزای داخلی می توانند تصویر را بزرگ و کوچک کنند. همچنین مورد دیگری که می تواند در عملکرد این لنز جالب باشد تصحیح نوری است که می تواند پراکندگی نور را اصلاح می کنند.

با تغییر فاصله کانونی اندازه تصویر و میدان دید تغیر می کند که برای حرکت دادن قسمتی از لنز زوم کردن به عقب یا جلو انجام می شود. به خاطر عبور از عدسی های مختلف شعاع نور قبل از رسیدن به عدسی به طور کامل به دوربین مداربسته نمی رسد .

بنابراین می توان دریافت که تا به حال لنزی ساخته نشده است که کلی نور را به دوربین مداربسته برساند و این نشان می دهد که مسائل مربوط به نور پردازی بسیار مهم و حائز اهمیت است.

دیافراگم

برای اینکه بتوان مقدار نور عبوری از لنز را کنترل کرد چندین صفحه فلزی کدر به گونه ای در کنار یکدیگر قرار گرفته است که به وسیله تغییر حلقه تنظیم می توانند روزنه مرکزی را بزرگ و کوچک کنند.

عملکرد این قسمت به طوری است که در روشنی زیاد صفحات فلزی از شدت نور زیاد جلوگیری می کند حتی در زمانی که نور به حد کافی نباشد بازتر می شوند تا تصویر مطلوب فراهم شود. اندازه بازشدن دیافراگم مطابق یک سری اعداد که مقدار نور مجاز را تعیین شود،F22تاF14 است.

سیستم اتصال لنز دوربین مداربسته

برای اینکه بتوان اتصال لنز را به دوربین مداربسته به خوبی انجام داد باید از نگهدارنده های لنز استفاده کنیم. اگر نگهدارنده با ویژگی های دوربین مداربسته مرتبط نباشد نمی توان از آن لنز در دوربین مداربسته استفاده کرد.

دو نوع از نگه دارنده های لنز دوربین مداربسته وجود دارد که 1_ C 2_CS می باشند. نوع C و CS از نظر نحوه عملکرد و قطر شبیه یکدیگر هستند و تنها تفاوتی که در میان این دو دیده می شود فاصله بین سطح خارجی و حسگر دروبین مداربسته است که در نوع C برابر 526/17 میلی متر و در نوع CS برابر 5/12 میلیمتر است.

نوع CS نسبت به مدل C اندازه کوچکتری دارد در نوع C می توان دریافت که حلقه های فاصله دهنده برای تغییر نوع نصب لنز به CS در دسترس هستند و یکی از مزییت های خوب این پایه محسوب می شود اما این ویژگی ها در CS کاملا برعکس می باشند.

در نهایت زمانی که شما قصد دارید لنز دوربین مداربسته را تهیه کنید و یا حتی با آن آشنا شوید، لازم است که انواع لنز دوربین مداربسته را در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار بدهید که این ابعاد می تواند شامل عملکرد و یا اجزای تشکیل دهند آن باشد.

اینستاگرام رادیس را دنبال کنید.