خانه » وبلاگ » تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته چگونه است؟
آخرین بروز رسانی: 8ام خرداد, 1401

تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته چگونه است؟

بررسی فناوری تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته

تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته ( دوربین مداربسته داهوا ، هایلوک ، هایک ویژن ..) جزو زیر مجموعه‌های سیستم پردازش تصاویر در دوربین‌های امنیتی است. Motion Detection در دوربین مداربسته حرکت هرگونه اشیا و افراد در تصویر را با بررسی تغییرات تشخیص میدهد. منحصر به فرد بودن این تکنولوژی سبب شده تا کاربران زیادی را به سمت خود جذب کند. به طوری که به شما کمک می‌کند بعد از شناسایی کردن حرکت، عملکرد مناسبی نسبت به رخداد داشته باشید.

سنسور تشخیص حرکت در دوربین های مدار بسته

یکی از نکات حائز اهمیت درباره سنسور تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته کاهش حجم تصاویر است. که با کاهش تعداد عکس‌ها سبب می‌شود فضای استفاده شده برای ذخیره کمتر باشد. اما Motion Detection در دوربین مداربسته چیست؟ زمانی دستگاه شروع به ضبط میکند که سوژه، در میدان دید دوربین قرار بگیرد. که در این صورت دوربین‌های امنیتی شروع به صحبت می کند و در غیر اینصورت هیچ ضبطی انجام نخواهد شد.

قابلیت مذکور در اغلب دستگاه‌های آنالوگ HD و دیجیتال وجود دارد. وجود این قابلیت می‌تواند تا حدودی در کاهش هزینه‌های شما موثر باشد. در ادامه این مقاله از مجله رادیس به بررسی فناوری تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته می پردازیم.

مطالب مرتبط :
تکنولوژی ANR چیست؟

فهرست عناوین بررسی شده :

1. سنسور تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته
2. انواع تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته
– تشخیص حرکت از طریق آنالیز تصویر
– تشخیص حرکت با استفاده از مادون قرمز
3. مزایای استفاده از تشخیص حرکت Motion Detection
4. نحوه فعال سازی سنسور تشخیص حرکت
5. نکات مهم تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته
6. در پایان تشخیص حرکت Motion Detection

 سنسور تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته

تمام کاری که در سنسور موشن دوربین مداربسته انجام می‌شود. مقایسه تغییرات صورت گرفته در یک فریم نسبت به فریم دیگر است. مثلا اگر یک عدد توپ سفید متحرک وارد تصویر شود باعث فعال سازی زنگ هشدار می‌گردد. به طوری که تصاویر پی در پی با یکدیگر مقایسه می‌شوند. حال چنانچه تعداد مشخصی از پیکسل‌های موجود در فریم‌‌ها تغییر کند، آلارم به صدا در می‌آید. یعنی نرم افزار دوربین حرکت جسم را تشخیص داده و هشدارهای لازم را برای شما ارسال می‌کند.

سنسور موشن دوربین مداربسته از فریم یا فیلد استفاده می‌کنند. البته بعضی از آنها یکی از دوستان گفته شده را برمی‌گزینند. اصطلاح فریم در فناوری تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته برای همسازی به کار برده می‌شود. همانطورکه گفته شد Motion Detection در دوربین مداربسته یک روش الکترونیکی برای تشخیص حرکت است. تشخیص این حرکت به اختلاف سطح تصاویر بستگی دارد که نشان‌دهنده تغییر در سطح روشنایی یک صحنه می‌باشد.

البته امکان دارد آلارم در ابتدای تشخیص به صدا درنیاید تا فریم بعدی تایید کند که تغییری رخ داده یا خیر. پس اگر تغییر در سطح روشنایی توسط سیستم امنیتی تایید شود، هشدار به صدا در می‌آید. تغییرات ایجاد شده می‌تواند کاربر را مجبور به دیدن صفحه مانیتور از نزدیک کند. یا سیستم بر روی دوربین مداربسته‌ای که حرکت را تشخیص داده است سوئیچ کند. فرآیند نمونه‌برداری برای تشخیص می‌تواند تقریبا بین یک پنجم ثانیه تا یک ثانیه طول بکشد.

می‌توان برای محیط‌هایی که دارای تغییرات جزئی هستند از سیستم تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته استفاده کرد. شیء سرزده می‌تواند موش، گربه یا یک انسان باشد که البته سیستم قادر به تشخیص آنها از یکدیگر نمیباشد. همچنین احتمال دارد هنگام به صدا در آمدن زنگ هشدار، علت آن از میدان دید خارج شود. اگر سیستم روی ضبط بی وقفه تنظیم بشود، امکان بازبینی صحنه وجود دارد. اما ممکن است بازبینی آن زمانبر باشد.

 انواع تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته

هنگام بررسی انواع روش‌های تشخیص حرکت میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد.
1. تشخیص حرکت از طریق آنالیز تصویر
2. تشخیص حرکت با استفاده از مادون قرمز
البته مورد اول که بر اساس نرم افزار است مرسوم‌تر از مورد دوم یعنی تشخیص حرکت با مادون قرمز است.

تشخیص حرکت از طریق آنالیز تصویر

دوربین‌های مداربسته که تشخیص حرکت آنها بر اساس نرم‌افزار است شرایط ویژه‌ای دارند. به طوری که با استفاده از دستگاه DVR و آنالیز کردن پیکسل‌های موجود در محیط، کار خود را انجام می‌دهند. ابتدا تصاویری که در دوربین امنیتی ضبط شده به دستگاه دی وی آر منتقل می‌شوند. سپس با استفاده از نرم‌افزاری که اجرا می‌شود می‌توانند حرکت اشیا را تشخیص بدهند.

البته لازم است بدانید که تمام اتفاقات رخ داده در کمترین زمان توسط دوربین آنالیز می‌شود. در نتیجه فعال شدن سنسورهای دوربین مداربسته وقت زیادی از شما نخواهد گرفت.
پس یکی از انواع تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته، تشخیص حرکت از طریق آنالیز تصویر است. به طوری که تشخیص حرکت با مقایسه کردن تغییرات پیکسل در میان فریم‌های متعالی انجام می‌شود.

در نتیجه هنگامی که جسمی از آن منطقه عبور کند، پیکسل‌ها به سرعت توسط دوربین آنالیز خواهند شد. و در نهایت هشدارهای حرکتی دوربین برای اطلاع رسانی فعال می‌شوند.

 تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته با استفاده از مادون قرمز

دوربین هایی که با استفاده از مادون قرمز حرکت اجسام را تشخیص میدهند نسبت به دمای بدن حساس هستند. یعنی هنگامی که یک جسم از منطقه محافظتی توسط دوربین عبور کند سطح انرژی مادون قرمز تغییر خواهد کرد. با تغییر سطح انرژی مادون قرمز، هشدارهای حرکتی فعال می‌شود. پس با وجود چنین شرایطی دوربین مداربسته اقدام به ضبط تصاویر و به صدا درآوردن آلارم برای اطلاع رسانی به شما خواهد کرد.

 مزایای استفاده از تشخیص حرکت Motion Detection

از مزایای استفاده از تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1. صرفه جویی در قیمت
2. صرفه جویی در زمان
3. عملکرد حفاظتی بهتر
4. کارایی بهتر و بالاتر
که البته استفاده از دوربین‌های مداربسته پارای تشخیص حرکت، معایبی نیز دارند که آنچنان اولویت ندارند.

صرفه جویی در قیمت

اغلب به مردم چنین می‌پندارند که استفاده از این دستگاه سبب افزایش هزینه خواهد شد. اما اگه به صورت منطقی به این قضیه نگاه کنید متوجه صرفه اقتصادی آن خواهید شد. در شرایط معمولی، هنگامی که دوربین مداربسته ندارید باید برای امنیت بیشتر اموال و دارایی خود افرادی را استخدام کنید. درصورت استخدام افراد، شما در ماه مشمول هزینه‌های اضافه خواهید بود. اما اگر یکبار برای همیشه از این دوربین‌ها استفاده کنید دیگر نیاز به استخدام شخصی نیست. در نتیجه صرفه جویی در قیمت، یکی از مزایای استفاده از تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته است.

صرفه جویی در زمان

صرفه جویی در زمان یکی از مزایای استفاده از تشخیص حرکت Motion Detection است. همانطور که میدانید در بیشتر مواقع زمان زیادی را برای جلوگیری از نفوذ افراد به اموال خود صرف می‌کنیم. به طوری که استفاده کردن از دوربین های تشخیص حرکت کمک شایانی برای صرفه جویی در زمان خواهد کرد. یعنی شما می‌توانید همان زمان را صرف کارهای مهمتر دیگری بکنید. این دوربین‌ها می‌توانند در هر زمان به شکل فعال باقی بمانند و عبور انسان یا شی را به شکل خودکار ضبط نمایند. همچنین زمانی که در محیط تحت نظر، هیچ حرکتی رخ نمی‌دهند دوربین ضبط را قطع میکند. بازبینی تصاویر ثبت شده در هر لحظه با مراجعه کردن به دستگاه امکان پذیر خواهد بود.

عملکرد حفاظتی بهتر

عملکرد حفاظتی بهتر یکی از مزایای استفاده از تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته می‌باشد. پس از آنکه یک دوربین معمولی را با دوربین های تشخیص حرکت تطبیق دهید. متوجه قابلیت‌های منحصر به فرد این دوربین‌ها برای ایجاد امنیت بیشتر خواهید شد. این امنیت هم برای محل کار و هم برای محیط خانه کاملا مناسب است که به عنوان بهترین گزینه شناسایی می‌شوند.

کارایی بالاتر

علت اینکه می گوییم دوربین‌های دارای تشخیص حرکت کارایی بالاتری دارند به خاطر ضبط صحنه‌های مهم در دستگاه است. همچنین تنظیمات آن طوری طراحی شده است که پس از تشخیص دادن حرکت اقدام به ضبط می‌کنند. یعنی هشدار هنگام وجود ضرورت به صورت آلارم اطلاع رسانی میکند. همچنین مهم‌ترین مزیت آن اشغال کردن فضای ذخیره سازی کمتر و ثبت لحظه‌های مهم که لازم هستند.

نحوه فعال سازی سنسور تشخیص حرکت

در اینجا به نحوه فعال سازی نرم افزار قابلیت تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته خواهیم پرداخت که شامل ۲ بخش آماده سازی و مراحل کار می‌باشد.

آماده سازی

۱. دانلود نرم افزار مربوط به دوربین مداربسته شما و نصب آن
۲. اضافه کردن دستگاه به نرم افزار نصب شده

مراحل کار

۱. ابتدا صفحه مدیریت رویدادها (Event Management) را باز کنید. سپس بر روی تب رویدادها (Event tab) کلیک نمایید.
2. دوربین مداربسته مورد نظر را انتخاب و بر روی گزینه Motion Detection کلیک کنید.
3. برای فعال سازی چک باکس Enable تیک آن را میز‌نیم. البته لازم است تیک چک باکس Enable Dynamic Analysis را نیز بزنید. تا سوژه‌هایی که شناسایی می‌شوند در مستطیل سبز به صورت پخش زنده یا ضبط شده مشخص شوند.
4. قالب arming schedule را از بخش لیست پایین انتخاب کنید.
۵. در نهایت برای ذخیره سازی گزینه save را بزنید.
6. اگر هشدار زنگ فعال شده باشد، بر روی صفحه پیام آن ظاهر و بعد تصویر نمایان خواهد شد.

فعال سازی سنسور تشخیص حرکت

نکات مهم تشخیص حرکت در دوربین‌های مداربسته

تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته اینگونه است که همواره سطح روشنایی با حرکت اجسام و افراد تغییر می‌کند. با تغییر سطح روشنایی دوربین مداربسته می تواند جزئیات را به طور کامل شناسایی کند. همانطور که مشخص است رنگ های روشن در محیط های تیره و رنگهای تیره در محیط های روشن به خوبی قابل تشخیص هستند. پس نیازی به حساسیت بالا در سنسور Motion Detection نیست. اما در صورتیکه رنگ وسیله محرک با محیط تفاوت کمی داشته باشد؛ تشخیص حرکت به سختی خواهد بود.

در نتیجه به یک سنسور نیاز است که درجه حساسیت آن بسیار بالا باشد. به این نکته توجه کنید که دوربین‌های مداربسته مختلف، دارای حساسیت متفاوت هستند. حساسیت سنسور تشخیص حرکت در دوربین های مداربسته اغلب بالا و در برخی دیگر کمتر است. علاوه بر نور محیط، پردازشگر و نوع محیط روی عملکرد موشن دتکشن تأثیر گذار است. برای اینکه Motion Detection یک عملکرد بهینه داشته باشد باید یک پردازشگر قوی داشته باشید. اگر قدرت پردازشگر پایین باشد احتمال دارد برخی از حوادث و اتفاقات را از دست بدهید.

همچنین منظور از نوع محیط، باز یا بسته بودن، فضای داخلی یا بیرونی بودن و … است. برای اینکه میزان حساسیت تشخیص حرکت به درستی باشد باید به نوع محیط و میزان رفت و آمدها توجه کنید. مثلاً محیط‌هایی که بسته هستند رفت و آمد افراد و تردد آنها به شدت محدود است. در مقابل محیط‌هایی که باز هستند یعنی محیط‌هایی بیرونی دارای تردد ماشین، افراد، پرندگان و … هستند. در نتیجه درجه حساسیت محیط‌های مختلف با یکدیگر تفاوت دارند.

لازم است بدانید که تکنولوژی تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته حرکت در تصویر را تشخیص داده نمی‌دهند. بلکه تغییرات روی تصویر را شناسایی می‌کنند. مثلا اگر نور چراغ در منطقه محافظتی بیفتد، دوربین آن را به عنوان حرکت تشخیص میدهد. البته قابلیت Motion Detection در سیستم‌های مداربسته امروزی پیشرفته‌تر شده که می توان از ضبط تصاویر ناخواسته جلوگیری کرد.

 در پایان تشخیص حرکت Motion Detection

امروزه دوربین‌های مداربسته مختلفی با تکنولوژی‌ و فناوری‌های جدید وارد بازار می‌شوند. به سطح طوری که شرکت‌های تولیده کننده به دنبال ارتقا تکنولوژی بکار رفته در دوربین‌ها هستند. مثلا با کمک قابلیت تشخیص حرکت در دوربین‌ های مداربسته حرکت می‌توان امنیت را چندین برابر کرد. همچنین همانطور که گفته شد می‌توان در میزان فضای ذخیره سازی و هزینه‌های مالی صرفه جویی بالایی کرد.

از طرف دیگر نیاز نیست انرژی زیادی را صرف تماشای تمام وقت تصاویر کنید. چرا که در صورت تغییر تعداد پیکسل‌ها دوربین مداربسته به صورت آلارم هشدار می‌دهد. هشدار مربوط یه این تکنولوژی می‌تواند با روشن شدن چراغ یا فعال شدن یک دکمه باشد. با وجود چنین شرایطی این تکنولوژی محدودیتهای مربوط به خود را دارد. در نهایت دوربین‌های مجهز به تکنولوژی تشخیص حرکت، نظارت و مدیریت روس اموال، منزل و یا مکان‌ها را ساده‌تر و آسان‌تر می‌کند‌.

اینستاگرام رادیس را دنبال کنید.